Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

Voor het volgende 'nationale' team moeten we een sprongetje maken naar 1987. Diverse Nederlandse clubs hadden een uitnodiging gekregen om deel te nemen aan het eerste Worldtournament in Toronto. Dit toernooi gold als het eerste officieuze wereldkampioenschap ijshockey voor vrouwen. Verschillende Nederlandse clubs waren uitgenodigd en wilden erg graag naar Canada, maar geen club had genoeg speelsters om zelfstandig af te kunnen reizen. Daarom werd er samengewerkt en werd een team van 22 speelsters afgevaardigd onder de naam Team Holland. Dat team was samengesteld uit speelsters van drie verenigingen: Hokij Devils Den Haag, Falcon Girls Valkenburg en Gijs Groningen. Helaas gingen alleen speelsters mee die de hoge kosten (2.000 gulden) konden betalen. De vrouwen gingen weliswaar met de 'zegen' van de NIJB op pad (de bond zorgde voor oranje shirts en sokken), maar de speelsters moest de hele reis, het verblijf en de verdere teamkleding voor eigen rekening nemen.

Vijftien van de twintig beste Nederlandse speelsters gingen mee, maar in Canada werd al rap duidelijk dat het niveau van de nationale teams van de andere landen veel hoger lag.

Tegen Canada, USA en Ontario werd met grote cijfers verloren, resp. 19-1, 20-0 en 19-0, maar tegen de Europese teams en Japan kon Team Holland lang meespelen. De Nederlandse vrouwen verloren met 0-7 resp. 3-5 van Zweden en Zwitserland. Nederland moest twee keer aantreden tegen Japan en verloor met 2-5 en 0-4. Maar ondanks alle nederlagen kon met een positief gevoel het vliegtuig terug naar huis worden genomen. De vrouwen hadden een schat aan ervaring in hun bagage en wat later veel waard was: Ze waren erbij geweest!! Het Worldtournament was het eerste toernooi, waarin meerdere nationale vrouwenteams tegen elkaar speelden. De speelsters die in actie kwamen in Toronto worden daarom gezien als de pioniers van het internationale vrouwenijshockey.

Interlands in ‘86-‘87:
Nederland-Japan 2-5*
Nederland-Ontario 0-19*
Nederland-Canada 1-19*
Nederland-USA 0-20*
Nederland-Zweden 0-7*
Nederland-Zwitserland 3-5*
Nederland-Japan 0-4*
*Wedstrijden op het 1e Worldtournament in Toronto, Canada

Team Holland Toronto
Logo1987 First Womens World Hockey Tournament Toronto Canda