Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

Voor het volgend toernooi, het WK van 1999 in de B-poule in Frankrijk, werden de zaken stevig aangepakt. Er werd goed getraind en er werd in de laatste week van 1998 -tussen Kerstmis en Nieuwjaar- zelfs een trainingskamp georganiseerd in Tsjechië. Helaas was er weinig animo, want er gingen slechts 10 speelsters en 1 keeper mee. Maar die lieten zich niet uit het veld slaan en trainden goed en hard.

Vol goede moed ging Oranje naar het WK in de B-poule, waarvoor Colmar opnieuw de plaats van handeling was. Het doel was de zevende plaats, omdat het achtste land in de eindstand moest degraderen naar de C-poule. Dat was althans de veronderstelling.

Nederland moest het opnemen tegen dezelfde tegenstanders als in de kwalificatie een jaar eerder. En die landen bleken ook niet te hebben stilgezeten. Er werd opnieuw verloren van Tsjechië (0-9), Frankrijk (1-9) en Slowakije (2-4). In de kruisfinales was Denemarken met 1-9 te sterk, waardoor Oranje tegen Slowakije moest strijden om de 7e en 8e plaats. Helaas waren de regels veranderd. Er moesten namelijk twee landen degraderen, ook de nummer 7 dus. Het betekende dat de laatste wedstrijd uitsluitend nog werd gespeeld voor de eer. Ondanks de degradatie was dit duel voor Nederland een serieuze zaak en men wilde deze laatste wedstrijd absoluut winnen. Tot vier minuten voor tijd zag het daar ook naar uit, want Nederland ging met 7-6 aan de leiding. Helaas lieten twee momenten van onachtzaamheid de balans doorslaan naar de andere kant. Slowakije maakte gebruik van het gebrek aan concentratie en scoorde in de laatste minuten twee keer. Eindstand: 7-8. Toch was het niet allemaal kommer en kwel. Oranje kreeg de nodige complimenten van de andere teams. Er zat bij Nederland 'meer lijn' in het spel dan vroeger en men was daarom op de goede weg.

Beste toernooispeelster aan Nederlandse zijde werd Lieke Erades.