Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

Ook dit seizoen was het geluk niet op de hand van de Nederlandse ijshockeyvrouwen. Ferry Lörinz moest helaas door familieomstandigheden terug naar Hongarije en wéér zat Oranje zonder coach. Als geluk bij een ongeluk werd nu sneller een nieuwe coaching staf aangetrokken, met Jan Joosten als hoofdcoach en Richard de Wilde als assistent.

Intussen was men in België ook gestart met een nationaal vrouwenteam en al snel stonden de eerste derby’s der lage landen op het programma. In januari 2000 won Nederland uit in Liedekerke met 5-2 van onze zuiderburen. In maart werden de Belgische vrouwen ontvangen in Zoetermeer. Nu won Oranje met 5-1. In dezelfde maand maart (2000) werd in het Hongaarse Szekesfehervar het WK in de C-poule georganiseerd met acht landen. Nederland zat in een 'zware' groep met de mede-favorieten Noord-Korea, Groot Brittannië en outsider Australië. De andere groep werd gevormd door Slowakije, België, Hongarije en Zuid Afrika.

Slowakije 'wandelde' door de groepswedstrijden met drie gemakkelijke overwinningen en een doelsaldo van 39-0! In de andere groep waren alle teams meer aan elkaar gewaagd, zoals blijkt uit de resultaten: Groot Brittannië-Noord-Korea 2-4, Nederland-Australië 2-0, Noord-Korea-Nederland 2-2, Groot-Brittannië-Australië 7-1, Nederland-Groot Brittannië 2-5, Australië-Noord-Korea 1-8. Nederland speelde in de beste wedstrijd van het toernooi gelijk tegen de latere winnaar Noord-Korea gelijk, maar had in de resterende wedstrijden niet meer die kracht om die topprestatie te herhalen.

Foto WK Vrouwen2000

De wedstrijd tegen de Britse dames was overigens de 50ste interland van de Nederlandse ijshockeyvrouwen. Helaas ging dit jubileumduel verloren, waardoor Oranje derde werd in de groep. Wat restte was de strijd om de 5e en 6e plaats tegen Hongarije. Die werd met 2-0 gewonnen. Het ging wat moeizaam, maar aan de andere kant stond Nederland in dit duel nooit onder druk. Voor Irene Pepels betekende deze laatste wedstrijd haar 50ste interland. Zij was de eerste Nederlandse ijshockeyvrouw die deze mijlpaal bereikte en maakte zo een begin met de ‘Club van 50’, de vrouwelijke tegenhanger van de ‘Club van 100’ bij de mannen.

Alle landen uit de 'Nederlandse' groep wonnen hun finalewedstrijden. Een duidelijk teken dat de indeling erg scheef was, een farce zelfs. Noord-Korea werd toernooiwinnaar door in de grote finale met 3-1 te winnen van Slowakije. De Koreaanse vrouwen promoveerden daarmee tevens naar de B-poule.

Interlands in 1999-2000

België-Nederland 2-5

Nederland-België 5-1

Nederland-Australië 2-0*

Nederland-Noord Korea 2-2*

Nederland-Groot-Brittannië 2-5*

Nederland-Hongarije 2-0**

Wedstrijden tijdens het WK voor C-landen in Szekesfehervar, Hongarije

Logo WK Vrouwen2000