Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In november 2000 gaf headcoach Jan Joosten de leiding van Oranje over aan zijn assistent. Daarmee kreeg Richard de Wilde het nationale vrouwenteam als hoofdcoach onder zijn hoede. De NIJB werkte ook goed mee aan de ontwikkeling van het vrouwenijshockey en bezorgde de dames meer ijstijd in Dordrecht en Eindhoven.

Er werd opnieuw geoefend tegen België en nu werd met 4-2 gewonnen. In november namen de Nederlandse vrouwen deel aan het eerste Mastertournament in het Franse Albertville. Tegenstanders waren clubteams uit Frankrijk en Zwitserland en het Franse nationale B-vrouwenteam, waar met 4-3 van werd gewonnen.

Een positieve ontwikkeling is dat er steeds meer jonge meiden op de trainingen verschijnen. Zij kunnen nog niet mee op internationaal niveau, maar kunnen dat in de toekomst zeker bereiken.

Het volgende toernooi op het programma is het WK in de C-poule (officieel IIHF World Women Championship Division I Qualification) in maart 2001 in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Tegenstanders daar zijn België, Roemenië, Zuid Afrika en Italië.

Oranje reisde af naar Boekarest met twee keepers en 15 veldspeelsters. Headcoach Richard de Wilde stond er niet alleen voor, want hij kreeg hulp van Noëlle Heus-Hoefsloot. Zij versterkte niet alleen de medische staf, maar nam tevens de rol van assistent-coach op zich. Niet zo vreemd, want Noëlle had jarenlang als keeper in het nationaal vrouwenteam gespeeld. Aan ervaring geen gebrek dus.

Foto WK Vrouwen2001

Nederland speelde de eerste wedstrijd tegen gastland Roemenië en ging al in de tweede minuut aan de leiding. Er volgden nog 13 Nederlandse doelpunten, terwijl Roemenië er daar maar één tegenover kon stellen. Marion Pepels speelde tegen Roemenië haar 50ste interland. Volgende tegenstander was België en Oranje won verdiend met 5-0. De eigenlijke finale was de derde wedstrijd tegen de Italiaanse vrouwen, die een jaar eerder waren gedegradeerd uit de B-poule. Het favoriete Italië liet ‘Olanda’ in de openingsfase 10 minuten spelen en Oranje wist op een 2-0 voorsprong te komen. In de 2e periode scoorde Italië 2-1 en bleef vervolgens geestdriftig aanvallen. Maar de Nederlandse verdediging om keepster Helena Kysela stond als een huis en hield ook in de 3e periode stand.

Na het eindsignaal speelden zich vreugdevolle taferelen af in en om de Nederlandse spelersbank. Want iedereen wist dat deze zege zorgde voor de toernooioverwinning én promotie naar Division I, de vroegere B-Poule! In de kleedkamer stroomden de tranen volop, maar dit keer waren het vreugdetranen. Na zoveel jaren nét niet, was het grootste succes in de 15-jarige geschiedenis van het nationale vrouwenteam een feit.

De laatste wedstrijd tegen Zuid Afrika moest gewoon gewonnen worden en dat deden de Nederlandse vrouwen ook, al ging het in het begin wat stroef. Toch werd het een ruime 6-2 zege, waarna men zich kon opmaken voor alweer ons volkslied én de champagne, waar enkele meegereisde Nederlandse fans voor gezorgd hadden. Enkele speelsters dronken toch wat veel op de nuchtere maag, maar dat mocht ook wel een keertje na zoveel jaren wachten op dit grote succes.

Tijdens de huldigingceremonie klonk dus voor de 5e keer het Wilhelmus. Naast de 1e plaats in de eindstand won Nederland ook nog beste speelster-awards. Beste keeper werd Helena Kysela, beste verdediger was Lieke Erades en Nenne Karlsson werd tot Miss Tournament gekozen. Marion Pepels werd topscorer van het toernooi met 8 goals en 4 assists.

Interlands in 2000-2001:

België-Nederland 2-5

Frankrijk B-Nederland 1-3

Nederland-Roemenië 14-1*

Nederland-België 5-0*

Nederland-Italië 2-1*

Nederland-Zuid-Afrika 6-2**

Wedstrijden WK C-poule 2001 in Boekarest, Roemenië

Logo WK Vrouwen2001