Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

Een bijzondere ontknoping een maand na het WK voor TeamNL IJshockeyvrouwen, het nationale kampioenschap en de verrichtingen van de Oranjevrouwen en - meisjes door Peter van Oirschot

NOC*NSF ondersteunt de nationale vrouwenploeg

Bijzonder nieuws in de aanloop naar het seizoen 2021-2022. NOC*NSF gaat de nationale vrouwenploeg ondersteunen via TeamNL. Oranje gaat nu door het leven als TeamNL IJshockeyvrouwen. Door de ondersteuning van de sportkoepel wordt een verdere professionalisering en een goede voorbereiding op de grote toernooien mogelijk. De ijshockeyvrouwen wonnen in 2018 en 2019 hun WKā€™s, waardoor ze in het voorjaar van 2022 het wereldkampioenschap gaan spelen op het tweede mondiale niveau. En in oktober 2021 beginnen de vrouwen aan het traject richting kwalificatie voor de Olympische winterspelen in Beijing.

Het TeamNL-programma zorgt voor een breed ondersteuningsprogramma, dat bestaat uit financiƫle steun en aanvullende voorzieningen. De eerste fase van financiering is in het voorjaar van 2021 van start gegaan en is gericht op het OKT in Polen in oktober. Als dat toernooi succesvol verloopt, wordt de ondersteuning gecontinueerd tot het OKT in november. En als de Nederlandse vrouwen zich daar plaatsen voor de Olympische Spelen, dan volgt ook de laatste stap van ondersteuning in dit traject tot aan Beijing.
Normaal gesproken zouden de vrouwen deelnemen aan Ć©Ć©n trainingskamp vlak voor het OKT in oktober. Nu kunnen al in juni en augustus trainingskampen georganiseerd worden.

Na een welverdiende vakantie speelt Oranje in de aanloop naar het OKT in Polen op zaterdag 28 en zondag 29 augustus oefenwedstrijden in het IJssportcentrum Tilburg ter afsluiting van een intensief trainingskamp. Beide keren is Italiƫ de tegenstander.

Op zaterdag maakt Nederland een valse start. De fysiek sterke Italiaanse vrouwen laten Oranje kansloos en winnen met 0-3 (0-0, 0-3, 0-0). In de tweede periode heeft Italiƫ slechts vijf minuten nodig om het verschil te maken.
Een dag later nemen de Nederlandse vrouwen revanche via een 3-2 winst (2-1, 0-1, 1-0). Savine Wielenga zorgt voor een 1-0 voorsprong, maar Italiƫ scoort in powerplay de gelijkmaker. Enkele tellen later zorgt Michelle van Ooijen ervoor, dat Nederland toch met een kleine voorsprong de eerste pauze in kan gaan. Hoewel Oranje ook in de tweede periode de bovenliggende partij is brengt Italiƫ half wedstrijd de 2-2 op het scorebord. Pas diep in de derde periode weet Nederland de verdiende zege naar zich toe te trekken. Defense Emily Even voltrekt in de 57e minuut het vonnis in powerplay.

De coronacrisis gooide eerder roet in het eten, maar het is er toch van gekomen. Het 10e Girls Only Hockey Weekend is op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 gehouden in Heerenveen. Het Girls Only Hockey Weekend, oorspronkelijk een initiatief van de IIHF, is bedoeld om het vrouwenijshockey in Nederland verder te ontwikkelen. De deelnemers aan het weekend kunnen zich individueel inschrijven en worden daarna ingedeeld in teams, die een onderling toernooi spelen. Deze teams zijn zo samengesteld dat ervaren speelsters, waaronder internationals, worden gekoppeld aan jongere speelsters.
Sinds 2014 wordt tijdens het Girls Only Hockey Weekend de Ilse Robben Award uitgereikt aan iemand, die zich in het bijzonder inzet voor het Nederlandse vrouwenijshockey. De award werd eerder uitgereikt aan Sietske van de Brink, Nancy van der Linden, Jenny Goessens, Debby Hengst, Mandy Gooijer en Ron en Heidi Moors.
Dit jaar werd de Ilse Robben Award uitgereikt voor de jaren 2020 en 2021. Winnaar van de Ilse Robben Award 2020 is Marlies Goessens. Zij is al meer dan 30 jaar in veel verschillende functies betrokken bij het ijshockey in Geleen, maar de laatste 15 jaar ook in nationaal verband. Zij maakt zich samen met dochter Jenny sterk voor het vrouwenijshockey in Nederland.
De Ilse Robben Award 2021 is gewonnen door Wilma Olijhoek, die na 30 jaar werk op het bondsbureau zonder enige twijfel een onmisbare schakel en het gezicht is geworden in het vaderlandse ijshockey. Ze is op allerlei terreinen actief en een dragende kracht binnen de Nederlandse ijshockeysport. Ook het vrouwenijshockey heeft nadrukkelijk haar aandacht. Zo maakte zij bijvoorbeeld in januari 2020 als toernooileider het WK U18 vrouwen in Eindhoven samen met veel anderen tot een groot succes.
Tijdens dit weekend werd ook de Ilse Robben Talent Award uitgereikt. Die werd gewonnen door de 10-jarige Iliana Diels van HYC Herentals. Zij liet in het aansprekende deelnemersveld haar uitzonderlijk ijshockeytalent zien.

Een fikse tegenslag voor het nationaal vrouwenteam in de aanloop naar het pre-Olympisch Kwalificatie Toernooi in het Poolse Bytom. Captain Savine Wielenga heeft op 24 september tijdens een training met haar Zweedse clubteam HV71 onder meer haar kuitbeen gebroken. Dit betekent dat de toernooien voor Olympische kwalificatie aan haar voorbij gaan. Een domper voor Oranje en voor haarzelf natuurlijk.

Savine Wielenga
Savine Wielenga

Het pre-olympisch kwalificatietoernooi

Het pre-olympisch kwalificatietoernooi in het Poolse Bytom is tegen de verwachting in geen succesverhaal geworden voor de Nederlandse ijshockeyvrouwen. In het openingsduel van Oranje op 7 oktober werd Mexico overtuigend met 7-1 (1-0, 2-1, 4-0) aan de zegekar gebonden. Kayleigh Hamers bracht Nederland na ruim twaalf minuten spelen aan de leiding. Julie Zwarthoed en Emily Even zorgden in de tweede periode voor een 3-0 tussenstand, maar de vrouwen uit Midden-Amerika zorgden er in de allerlaatste seconde voor dat beide teams met een 3-1 score de tweede pauze ingingen. In de derde periode kwam Oranje pas goed op stoom en vier goals zorgden voor de overwinning van 7-1. De Nederlandse doelpunten in de laatste periode werden gescoord door Kimberly Collard, Bieke van Nes, Michelle Noe en opnieuw Julie Zwarthoed. Kayleigh Hamers werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Een dag later moest Nederland het opnemen tegen Turkije. Het team van bondscoach Joep Franke richtte in dit duel een ware slachting aan. De arme Turkse vrouwen werden met liefst 23-0 (8-0, 6-0, 9-0) van het ijs geveegd. Tot nu toe de grootste overwinning ooit voor het nationaal vrouwenteam. Topscorer werd Bieke van Nes, die het Turkse net zeven keer wist te vinden en bovendien nog twee assists op haar naam schreef. Ook Zoe Barbier (drie goals en vijf assists) en Julie Zwarthoed (drie goals en vier assists) waren erg productief in deze wedstrijd. Julie Zwarthoed werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

De wedstrijd Nederland-Polen op zondagmiddag 10 oktober moest de beslissing brengen over de vraag, welk team zich zou kwalificeren voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in november. Door de twee ruime overwinningen op Mexico en Turkije lag het ticket voor dat OKT voor het grijpen en de verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Wat zich in deze ā€˜finalewedstrijdā€™ lange tijd als een droomscenario leek te ontvouwen werd in een zucht van twee minuten een nachtmerrie voor de Nederlandse ijshockeyvrouwen. In dat korte tijdsbestek gaf Oranje aan het eind van de derde periode namelijk een 2-0 voorsprong volledig uit handen. Polen wist in die fatale twee minuten drie keer het net achter de uitblinkende Eline Gabriele te vinden en sloeg de Nederlandse droom zo ruw aan duigen. Het was een moeilijke wedstrijd met veel straffen voor Nederland, maar Oranje kwam in de tweede periode verdiend op voorsprong door een goal van Isabelle Schollaardt op aangeven van ZoĆ« Barbier. Toen Maree Dijkema 10 minuten voor tijd de 2-0 wist te scoren leek er geen vuiltje aan de lucht. De Poolse vrouwen beslisten anders en zorgden er zo voor dat Nederland zich niet meer kon kwalificeren voor de Olympische winterspelen van Beijing in 2022.

De dramatische ontwikkelingen in Polen blijven ook op ander vlak niet zonder gevolgen. Eind november 2021 neemt Joep Franke het besluit om na acht jaar te stoppen als bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Ook assistent-coach Nancy van der Linden en teammanager Nicole Faas leggen hun functie per direct neer. In december wordt de opvolger van Joep Franke bekend. Marco Kronenburg is aangesteld als de nieuwe bondscoach van het nationale vrouwenteam. In de aanloop naar het WK eind april zullen de coaches Marco Kronenburg en Josh Mizerek nog assistentie krijgen van Jennifer Wakefield. De Canadese topper wist als speelster met haar land o.a. Olympisch goud en zilver te winnen. Op dit moment is ze actief als coach in Canada en Zweden.

Nederland-Polen
Nederland-Polen — © Michal Chwieduk

Dordrecht Lady Lions landskampioen

Tijdens de Jack Ham Memorial op 26 maart in Tilburg spelen de Dordrecht Lady Lions en Unis Flyers Heerenveen Dames om het kampioenschap van Nederland. De beste start was zonder twijfel voor de Lady Lions, die veelvuldig het verdedigingsvak van Heerenveen onveilig maakten. Toch waren het de dames van Flyers die de score openden. De puck kwam na een save van de Dordse goalie tegen de helm van Carmen Jongsma en caramboleerde pardoes in het doel van Lions. Vlak voor de eerste pauze sneed Nicky Collard door de Friese verdediging en bracht overtuigend de 1-1 op het scorebord.

In de tweede periode bracht Daniƫlle Teeuwen Lions op voorsprong en met die 2-1 gingen beide teams de tweede pauze in. De vrouwen van Flyers lagen ook in de derde periode veelvuldig onder vuur en het was aan absolute uitblinker en goalie Fabienne Gooijer te danken dat de Friese muur overeind bleef. Door een uitval wisten de Flyers vrouwen zelfs de 2-2 te scoren via Roos Karst. Dordrecht probeerde nog met een sterk slotoffensief de wedstrijd in de reguliere tijd naar zich toe te trekken, maar Heerenveen sleepte er een overtime uit. Voor de erg bedrijvige Nicky Collard was het tot dan toe in de derde periode steeds net niet, maar in de verlenging 3 tegen 3 sloeg de kleine wendbare forward onverbiddelijk toe en zorgde er via deze sudden victory goal voor, dat het landskampioenschap naar Dordrecht ging. Eindstand: 3-2 (1-1, 1-0, 0-1, 1-0).

Wereldkampioenschap Division IA in Frankrijk

Gelukkig gooit corona niet opnieuw roet in het eten en staat er voor Team NL Nederlandse vrouwen dus weer een WK op het programma. De Nederlandse vrouwen spelen tussen 24 en 30 april 2022 in het Franse Angers hun wereldkampioenschap Division IA, het tweede mondiale niveau. Zweden, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Slowakije zijn daar de tegenstanders voor de door TeamNL ondersteunde ijshockeyvrouwen. In de aanloop naar het toernooi wordt duidelijk dat de Zweedse vrouwen hun WK op het allerhoogste niveau zullen gaan spelen. Door de oorlog in OekraĆÆne is Rusland niet welkom op het WK voor A-landen. Zweden neemt daarom de plek in van de Russinnen.

Nederland begint het WK in divisie IA tegen Oostenrijk. In verschillende oefenwedstrijden tussen beide landen is gebleken dat de teams aardig aan elkaar gewaagd zijn. Dat is nu niet anders. In de eerste periode wordt niet gescoord. Iets na half wedstrijd neemt Oostenrijk de leiding in powerplay. In de derde periode zorgt Julie Zwarthoed voor de gelijkmaker, met assists van Kayleigh Hamers en captain Savine Wielenga. Oostenrijk zet Oranje daarna onder druk, maar de Nederlandse vrouwen weten zonder kleerscheuren de reguliere 60 minuten vol te maken. In de verlenging weten de beide teams niet meer te scoren, waardoor penaltyshots de beslissing moeten brengen. Hierin trekt Nederland helaas aan het kortste eind. Eindstand 2-1 voor Oostenrijk.

Een dag later moet Oranje het opnemen tegen Noorwegen. De Noorse vrouwen blijken een maatje te groot en kloppen Nederland met de duidelijke cijfers 7-1 (2-1, 3-0, 2-0). In de eerste periode weet Nederland nog aardig gelijke tred te houden, maar Noorwegen is effectiever in het benutten van de kansen en leidt bij de eerste pauze met 2-1. Het doelpunt van Oranje wordt gescoord door Savine Wielenga, met assists van Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed. In de tweede periode neemt Noorwegen definitief afstand en gaat met een 5-1 voorsprong de tweede pauze in. Voor Nederland is er in de derde periode geen eer meer te behalen. De Noorse vrouwen weten wel nog twee keer het Nederlandse net te vinden.

In de derde wedstrijd moet Nederland het opnemen tegen het gastland. De Oranje-vrouwen spelen een goede wedstrijd maar kunnen niet verhinderen dat Frankrijk met 4-1 (1-0, 2-1, 1-0) aan het langste eind trekt. In de eerste periode neemt Frankrijk de leiding. Nederland gaat in de tweede periode op jacht naar de gelijkmaker maar heeft het geluk niet aan haar zijde. Nadat de Franse vrouwen op 2-0 zijn gekomen brengt Kayleigh Hamers Oranje terug in de wedstrijd. Helaas is het verschil 23 seconden alweer twee doelpunten. Een heuse domper zo vlak voor de tweede pauze. Nederland probeerde de wedstrijd in de laatste doorgang nog te kantelen maar moest toezien dat Frankrijk de 4-1 eindstand op het scorebord bracht.

In het vierde en laatste duel moet het team van bondscoach Marco Kronenburg het opnemen tegen het dan nog puntloze Slowakije. Een wedstrijd die beslissend is voor de plaatsen vier en vijf in de eindrangschikking. De verliezer zal degraderen naar Divisie IB. Helaas voor het Nederlands team wordt ook dit duel met 4-1 verloren (0-0, 2-1, 2-0). Nederland loopt tegen veel ā€“deels onterechte- straffen aan maar weet aanvankelijk de schade te beperken. In de tweede periode neemt Slowakije de leiding, maar Julie Zwarthoed brengt Nederland langszij in powerplay. De Slowaakse vrouwen weten echter ook te scoren, waardoor Nederland toch met een achterstand de tweede pauze ingaat. In de derde periode doet Oranje er alles aan om het tij te keren, maar een powerplaygoal van Slowakije doet het ergste vrezen. Als Slowakije vlak voor tijd de 4-1 weet te scoren is het lot van de Oranje-vrouwen helemaal bezegeld. Nederland degradeert naar Divisie IB.

Dat wordt uithuilen en opnieuw beginnen. Nederland staat voor de zware taak om het verloren terrein zo spoedig terug te winnen. Een hele uitdaging.

Eline Gabriele in een reddednde actie tegen Oostenrijk
Eline Gabriele in een reddednde actie tegen Oostenrijk — © ThĆ©o Bariller-Krine

Een maand later ziet de wereld van het nationaal vrouwenteam er opeens heel wat zonniger uit. De IIHF heeft besloten dat Oranje volgend jaar opnieuw op het tweede mondiale niveau uitkomt. Door de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland in verband met de oorlog in OekraĆÆne is er geschoven in het deelnemersveld en dat heeft gunstig uitgepakt voor de Nederlandse vrouwen. Nederland neemt het in 2023 tijdens het WK Divisie 1A in ieder geval op tegen Noorwegen, Oostenrijk, Slowakije, China en een land dat in 2022 is gedegradeerd tijdens het WK op het hoogste niveau.

Eind mei is overigens nog niet bekend waar de Nederlandse ijshockeyvrouwen volgend jaar hun WK zullen afwerken. IJshockey Nederland heeft zich kandidaat gesteld en heeft Dordrecht voorgesteld als speellocatie voor het WK Divisie 1A.

Esther de Jong in actie op het WK in Frankrijk
Esther de Jong in actie op het WK in Frankrijk — © ThĆ©o Bariller-Krine

De U18 meiden

Het WK voor onze U18 vrouwen zou oorspronkelijk plaatsvinden in januari 2022 in de Istanbul. In verband met corona werd dit toernooi verplaatst en zal het worden gespeeld van 26 juni tot en met 5 juli. En deze verplaatsing blijft niet zonder gevolgen. Zowel bondscoach Myrthe Martens als haar assistent Amy-Lynn Moors moeten om persoonlijke redenen verstek laten gaan in de Turkse speelstad. In de aanloop naar het WK zijn beiden wel bij de voorbereiding betrokken, maar voor het coachen in Istanbul zijn twee ervaren plaatsvervangers gevonden: Leo van den Thillart en Bas Kivits, die al als goaliecoach aan het team was verbonden.

In de voorbereiding op het WK in Istanbul spelen de U18 vrouwen oefenwedstrijden tegen de vrouwen van KEC Kƶln en het nationaal vrouwenteam van Belgiƫ. De oefenwedstrijd tegen de Kƶlner Haie levert een keurige 4-1 overwinning op (0-1, 3-0, 1-0). De Nederlandse doelpunten worden gescoord door Roos Karst (2x), Milly van Meerkerk en Danique Koghee.

Tegen het nationaal team van Belgiƫ blijft de brilstand lang op het scorebord, maar Oranje U18 weet enkele minuten voor het laatste fluitsignaal de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. Het doelpunt komt van de stick van Rana Ilksoy. Eindstand 1-0 (0-0, 0-0, 1-0).

Maylin Hooijmans aan de puck namens Nederland U18 in het oefenduel versus KEC Keulen
Maylin Hooijmans aan de puck namens Nederland U18 in het oefenduel versus KEC Keulen

Nederland wordt in Istanbul overigens niet alleen vertegenwoordigd door de speelsters van Oranje U18. Ook de jonge scheidsrechter Amy Keijzers (20) zal haar opwachting maken in de Turkse miljoenenstad.

Het WK zelf gaf een wisselend beeld te zien. Oranje U18 heeft het WK in Istanbul namelijk afgesloten met twee overwinningen en drie nederlagen, waarvan Ć©Ć©n in overtime. Nederland begon sterk aan het toernooi door Letland met 5-2 (2-1, 2-1, 1-0) te kloppen. De Nederlandse doelpunten werden gescoord door Danique Koghee (2x), Iris van Houten en Fleur Kivits (2x).

In het tweede duel werd met nog meer overtuiging gespeeld. Kazachstan moest eraan geloven er werd op een 6-0 (3-0, 0-0, 3-0) nederlaag getrakteerd. De doelpunten voor Oranje werden gescoord door Roos Karst, Nina Visser (2x), Indy van der Meijden, Danique Koghee en Demi Roobol.

De derde wedstrijd leverde voor Nederland helaas verlies op. De Spaanse meisjes trokken met 4-0 (0-0, 0-0, 4-0) aan het langste eind. Opvallend was dat alle doelpunten in de derde periode werden gescoord.

De Nederlandse meisjes herstelden zich enigszins tegen Groot-Brittanniƫ. Oranje wist in de reguliere tijd gelijke tred te houden met de Britse vrouwen. In de verlenging trok Nederland jammer genoeg alsnog aan het kortste eind. Eindstand 1-2 (0-0, 1-1, 0-0, 0-1). Het Nederlandse doelpunt werd gescoord door Fleur Kivits.

Helaas ging ook het vijfde en laatste duel verloren, al was het opnieuw nipt. Australiƫ wist Oranje met 2-1 te kloppen (1-1, 0-0, 0-1). Ook nu kwam Nederland op voorsprong (doelpunt Danique Koghee), maar de Aussies wisten het duel nog te kantelen.

Met een vierde plaats in de eindrangschikking viel Nederland net buiten de prijzen. Het WK werd gewonnen door de Spaanse meisjes.

WK U18 Vrouwen Nederland - Spanje
WK U18 Vrouwen Nederland - Spanje