Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen
Oranje captain Myrthe Martens
Oranje captain Myrthe Martens — © onbekend

IJshockey Nederland reikt aan iedere international die 100 of meer interlands op haar naam heeft staan, een zogenaamde centurion, een gouden speld en een certificaat uit.

Als eerste vrouw bereikte de Limburgse Myrthe Martens dit zeer respectabele aantal interlands. Maar liefst 19 jaar kwam zij voor Oranje uit. Van 1999 tot en met 2017 en speelde in totaal 110 interlands.

Dan de 21e augustus 2023. Het WK Divisie 1A in Shenzhen, China in het Shenzhen Universiade Center. Savine Wielenga treedt aan voor haar honderdste interland., als Nederland het opneemt tegen Slowakije. Na een doelpuntloze eerste periode komt Nederland op stoom. En op 26.58 scoort Savine. Uiteindelijk zou Nederland winnen met 0-3. Savine werd bovendien gekroond tot beste Nederlandse speelster van dit duel. Een waarlijk mooie wedstrijd voor onze 20e centurion Savine Wielenga. Inmiddels heeft zij 103 interlands gespeeld.

Op zaterdag 23 september kregen zowel Myrthe als Savine uit handen van IJshockey Nederland voorzitter Jan Hopstaken een Centurioncertificaat en - speldje overhandigd.

Centurions (v):
Myrthe Martens

Savine Wielenga

Centurion Myrthe Martens 110 interlands
Centurion Myrthe Martens 110 interlands — © IJshockey Nederland
Centurion Savine Wielenga 103 interlands
Centurion Savine Wielenga 103 interlands — © IJshockey Nederland
Centurion speldje
Centurion speldje — © Patrick Kolijn
Centurion Certificaat Myrthe Martens
Centurion Certificaat Myrthe Martens — © Patrick Kolijn
Centurion certificaat Savine Wielenga
Centurion certificaat Savine Wielenga — © Patrick Kolijn