Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In dit verhaal laten we de geschiedenis van het vrouwenijshockey in Nederland voor een groot deel de revue passeren aan de hand van het nationaal vrouwenteam.

Door Peter van Oirschot

Daarbij is voor de periode 1980-2006 dankbaar gebruik gemaakt van informatie die is verzameld en opgetekend door Marion Pepels, voormalig speelster van o.a. Falcon Girls uit Valkenburg a/d Geul en het Nederlands vrouwenteam. Voor de periode 2007-2021 is voor een belangrijk deel geput uit verslagen en achtergrondartikelen over het Nederlandse vrouwenijshockey op de websites ijshockey.com en ijshockeynederland.nl.

We kunnen in de eerste helft van 2021 met veel genoegen vaststellen, dat het ijshockey voor vrouwen in Nederland een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het nationaal vrouwenteam is inmiddels (2021) opgeklommen tot plaats 18 op de mondiale ranglijst van de internationale ijshockeyfederatie IIHF en verschillende internationals zijn actief in sterke buitenlandse competities. De Oranjevrouwen zijn op hetzelfde moment nog in de race om een ticket voor de volgende Olympische Winterspelen (Beijing, 2022) te bemachtigen. Een knappe prestatie als in ogenschouw wordt genomen dat de Nederlandse vrouwen nauwelijks vier decennia georganiseerd actief zijn in het vaderlandse ijshockey en vooral de laatste jaren internationaal een grote inhaalslag hebben gemaakt.