Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In april 2012 reist het Nederlands vrouwenteam over de Noordzee om het WK in het Verenigd Koninkrijk af te werken. De Oranjedames wisten vorig jaar promotie te bewerkstelligen, waardoor ze nu uitkomen op het derde mondiale niveau. Net als afgelopen jaar bereidde het damesteam zich door middel van een Europees clubtoernooi voor op het kampioenschap. Tegenstanders tijdens het toernooi in Hull zijn China, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië.

Er wordt begonnen met twee nederlagen. Het openingsduel word verloren tegen China, terwijl een dag later Denemarken te sterk is. Tegen China werd het liefst 1-7. De enige Nederlandse treffer wordt gescoord door Julie Zwarthoed. Tegen Denemarken valt de score nog hoger uit. De Deense vrouwen winnen met 12-0.

De ploeg van bondscoach Willem van de Kraak weet zich in de derde wedstrijd te herstellen en wint met 5-0 van Italië. Na de eerste pauze opent Savine Wielenga de score na voorbereidend werk van Mieneke de Jong. Nog geen twintig seconden later ligt de puck opnieuw in het Italiaanse doel. Nu zijn de rollen omgedraaid. Mieneke de Jong scoort na een assist van Savine Wielenga. Half wedstrijd komt Nederland shorthanded op 3-0. Mieneke de Jong scoort shorthanded haar tweede van de wedstrijd. In het restant van de tweede periode loopt Oranje zelfs uit naar een ruime 5-0 voorsprong na doelpunten van Emily Even en wederom Savine Wielenga.

In de laatste twee wedstrijden moet Nederland opnieuw de duimen leggen. Frankrijk is gezien de eindstand van 9-1 (2-1, 3-0, 4-0) duidelijk een maatje te groot voor Oranje. En ook gastland Groot-Brittannië weet met ruime cijfers te winnen van de Nederlandse vrouwen: 6-0 (3-0, 1-0, 2-0).Denemarken wint het toernooi. Zowel Nederland als Italië hebben tijdens dit WK drie punten bijeen weten te sprokkelen. Oranje heeft veruit de slechtste doelcijfers, maar de winst op de Italiaanse vrouwen is goud waard. Door dit onderling resultaat eindigt Nederland als vijfde vóór Italië, dat hierdoor degradeert.

Uitslagen van Oranje tijdens dit WK:
Nederland – China 1-7
Nederland – Denemarken 0-12
Nederland – Italië 5-0
Frankrijk – Nederland 9-1
Groot-Brittannië – Nederland 6-0