Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In september 2012 staat voor het Nederlands damesteam een voorronde voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rusland op het programma. Tegenstanders zijn gastland Polen, Zuid-Korea en en Slovenië. Oranje start met een 5-2 overwinning op Zuid-Korea. De Nederlandse doelpunten werden gescoord door Jessica de Graaf, Jose Schipper, Savine Wielenga, Julie Zwarthoed en Cloe Keijzer.

Ook het duel tegen Polen wordt gewonnen, al hebben de Nederlandse vrouwen hier wel een verlenging voor nodig. De Nederlandse doelpunten komen op naam van Jose Schipper, Julie Zwarthoed, Savine Wielenga (2x) en Mieneke de Jong. De goal in overtime komt op naam van Julie Zwarthoed.

In de beslissende wedstrijd tegen Slovenië heeft Nederland genoeg aan een overwinning in overtime. De ploeg laat echter niets aan het toeval over en wint overtuigend met 4-0, met doelpunten van Savine Wielenga, Julie Zwarthoed en Mieneke de Jong (2x).

In november staat voor het nationale vrouwenteam vervolgens een Olympisch kwalificatietoernooi op het programma. In de Chinese stad Sjanghai komt Oranje uitstekend voor de dag. Het team moet het daar opnemen tegen drie landen, die een stuk hoger staan op de wereldranglijst. Het toernooi wordt afgesloten met één overwinning en twee nipte nederlagen.

Na het eervolle verlies in de openingswedstrijd tegen gastland China (2-5), weten de Oranje-vrouwen te stunten tegen Frankrijk. Nederland komt met 2-0 achter, maar vecht zich terug tot 2-2 dankzij goals van Zoe Barbier en Bieke van Nes. Zeven minuten voor tijd komt Frankrijk opnieuw op voorsprong, maar Oranje toont opnieuw veerkracht. Een minuut voor tijd brengt topscorer Mieneke de Jong haar team op 3-3. Uiteindelijk moeten penaltyshots de beslissing brengen. Claudia van Leeuwen weet alle Franse penaltyshots te stoppen, waarop Savine Wielenga het winnende penaltyshot in het Franse doelnet weet te deponeren. Tegen Groot-Brittannië trekt Oranje in een gelijkopgaande wedstrijd net aan het kortste eind. Via Mieneke de Jong komt Nederland op voorsprong, maar in de derde periode weten de Britse dames twee keer te scoren. Eindstand 1-2. Door deze nederlaag eindigen de Oranje-dames als vierde en laatste, maar de uitstekende prestaties geven vertrouwen voor de toekomst. Vermeldenswaardig is dat Claudia van Leeuwen het toernooi met een savepercentage van 93.79% afsluit (151 saves in drie wedstrijden).Het nationale vrouwenteam reist begin april 2013 af naar Straatsburg voor het WK Division 1B. De doelstelling is handhaving op dit niveau, maar bondscoach Willem van de Kraak hoopt natuurlijk op meer. De tegenstanders zijn Kazachstan, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Noord-Korea. Vier van deze vijf landen staan hoger op de wereldranglijst dan Nederland. Maar ook Noord-Korea, dat pas 31e staat op deze ranglijst, is geen makkelijke tegenstander voor de Nederlandse vrouwen. In de selectie van Oranje ontbreekt alleen de 18-jarige Emily Even. Zij woont al geruime tijd in Canada en de kosten om naar Straatsburg af te reizen zijn simpelweg te hoog. Wel aanwezig is Cloe Keijzer, de enige speelster in de selectie die niet in Nederland actief is. De 20-jarige Keijzer speelt bij het Zweedse Norrköping.

In hun eerste duel moeten de Oranjevrouwen het opnemen tegen Frankrijk. Het sterke gastland had voortdurend de overhand, maar de Nederlandse defensie was op orde. Bovendien speelde goalie Claudia van Leeuwen een puike wedstrijd. Helaas konden de Nederlandse vrouwen niet voorkomen dat Frankrijk nipt aan het langste eind trok: 2-4 (0-0, 0-1, 2-3). De Nederlandse doelpunten werden gescoord door Julie Zwarthoed en Savine Wielenga.

In hun tweede wedstrijd ontmoeten de Oranjevrouwen titelfavoriet China en zorgen voor een regelrechte stunt. Na zestig minuten zuivere speeltijd staat er toch echt 4-3 voor Nederland op het scorebord. Oranje speelt opnieuw vanuit een hechte defensie maar weet vaker dan tegen Frankrijk voor onrust te zorgen in het eigen aanvalsvak. De Chinese vrouwen stonden vroeg in de tweede periode op een 2-0 voorsprong, maar Nederland toonde veerkracht. De Oranjevrouwen wisten deze stand om te buigen tot een 4-2 voorsprong. China beet zich stuk op de Nederlandse defensie met een opnieuw sterke Claudia van Leeuwen. Zij moest aan het slot nog een keer capituleren, maar verder kwamen de Chinese vrouwen niet meer.

Oranje blijft verbazen. In positieve zin dan wel, want ook de wedstrijd tegen Kazachstan levert een overwinning op. Het wordt 4-2 met als tussenstanden 2-0, 0-1, 2-1. Een sterke eerste periode wordt afgewisseld met een mindere tweede periode, maar de schade blijft beperkt. In de derde periode herpakt Nederland zich en loopt uit naar 4-1. In het slot van de wedstrijd moet nog een tegentreffer worden geïncasseerd, maar de winst komt niet meer in gevaar. Op basis van dit resultaat kunnen de Nederlandse vrouwen omhoog kijken en behoort het winnen van een medaille tot de mogelijkheden.

Tegen Groot-Brittannië spelen de Oranjevrouwen een matige wedstrijd, maar weten wel met 3-1 te winnen (1-1, 1-0, 1-0). Het begin is dramatisch. De Britse vrouwen weten al na 18 seconden op voorsprong te komen. Een straf voor Oranje korte tijd later belooft weinig goeds, maar Savine Wielenga weet shorthanded voor de gelijkmaker te zorgen. Ook in de tweede periode heeft Nederland het moeilijk, maar blijft overeind. Sterker nog: aan het eind van deze periode weet Savine Wielenga haar team op een 2-1 voorsprong te brengen. Als Glynis Barton in het begin van de derde periode de 3-1 weet te scoren is dat een geweldige domper voor de Britse vrouwen. Nederland komt daarna niet echt meer in problemen en weet de wedstrijd vakkundig uit te spelen. Door deze zege is al duidelijk, dat Nederland in de medailles zal vallen. Over degradatie wordt inmiddels niet meer gesproken. Door de andere resultaten wordt later op de dag duidelijk, dat Nederland het toernooi met zilver af zal sluiten. Het resultaat van het laatste duel tegen Noord-Korea is daarvoor niet meer van belang. Een geweldige prestatie.

Dat de buit al binnen is zien we terug in de wedstrijd tegen Noord-Korea. Het zilveren Nederland speelt z’n slechtste wedstrijd van het toernooi. Oranje weet wel te winnen, maar heeft daar penaltyshots voor nodig. In de reguliere speeltijd was de stand 2-2 (0-1, 2-0, 0-1). Het winnende penaltyshot komt voor rekening van Mieneke de Jong.Willem van de Kraak is uiteraard in zijn nopjes met het eindresultaat. Een mijlpaal, want zo zegt de bondscoach: ‘Met deze prestatie heeft het team het damesijshockey in Nederland definitief op de kaart gezet.'

Uitslagen van Oranje tijdens dit WK:
Nederland – Frankrijk 2-4 (doelpunten: Julie Zwarthoed en Savine Wielenga)
Nederland – China 4-3
Nederland – Kazachstan 4-2 (doelpunten: Mieneke de Jong 2x, Savine Wielenga en Julie Zwarthoed)
Nederland – Groot-Brittannië 3-1 (doelpunten: Savine Wielenga 2x en Glynis Barton)
Nederland – Noord-Korea 3-2 na penaltyshots(doelpunten: Jessie Tegelaar en Mieneke de Jong)