Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In de zomer van 2013 wordt duidelijk dat de Hockey Hall of Fame in Toronto een shirt van Nederlands international Julie Zwarthoed heeft opgenomen in de roemrijke collectie. Het betreft het shirt dat Julie droeg toen zij een topprestatie leverde tijdens de Jeugd Olympische Spelen. De toen 17-jarige Zwarthoed haalde in januari 2012 een gouden medaille op het onderdeel skills, waarmee het Nederlandse ijshockey een eerste Olympisch succes binnenhaalde. Toen werd al bekend gemaakt dat het shirt in principe naar de Hockey Hall of Fame zou gaan. Inmiddels is de aanbeveling van de IIHF om het shirt van Zwarthoed te exposeren officieel goedgekeurd.

In april 2014 staat voor de Nederlandse vrouwen het WK Division 2A op het programma in het Letse Ventspils. Zij gaan proberen om de knappe prestatie van een jaar eerder (zilver) te herhalen. Voor Joep Franke wordt het zijn eerste WK als coach van Oranje. In Letland ontmoet Nederland naast het gastland nog Hongarije, Noord-Korea, China en Kazachstan.

Oranje begint flitsend aan dit WK. Het openingsduel wordt met liefst 8-2 gewonnen van China (0-2, 2-2, 0-4). Het Nederlands vrouwenteam weet ook de tweede wedstrijd tegen Kazachstan te winnen, maar heeft daar wel overtime voor nodig. Het wordt 3-2 (1-0, 1-2, 0-0, 1-0). De start is veelbelovend en in de derde minuut komt Oranje op voorsprong. Daarna gaat er veel mis. In de tweede periode komt Kazachstan zelfs op een 2-1 voorsprong, maar nog voor de pauze trekt Nederland de stand gelijk. Een uitstekende derde periode levert helaas geen doelpunt op, maar in overtime weet Oranje alsnog toe te slaan. Het ging moeizaam, maar het extra punt gaat naar Nederland.

Ook in de derde wedstrijd is er winst voor de Oranjevrouwen. Na een slechte eerste periode gaat Noord-Korea met 2-0 aan de leiding. In de tweede periode weet Nederland de schade te repareren, waarna een sterke derde periode de 4-2 op het scorebord brengt (0-2, 2-0, 2-0).Tegen Hongarije begint Oranje opnieuw slecht aan de wedstrijd. Helaas slagen de Nederlandse vrouwen er dit keer niet in om de wedstrijd te kantelen en lopen tegen een 2-1 nederlaag aan (0-1, 0-0, 1-1). Het Nederlandse doelpunt wordt gescoord door Savine Wielenga.

Om in de medailles te vallen moet Nederland een goed resultaat boeken in de laatste wedstrijd tegen het sterke gastland. Een uitstekend Oranje legt Letland alle drie de periodes haar wil op, maar moet toch genoegen nemen met een 2-0 nederlaag (0-1, 0-0, 0-1). Nederland speelde zoals gezegd voortreffelijk, maar als een wonder kregen de Oranjevrouwen de puck niet achter de Letse goalie. Dat de arbitrage het thuisland met de regelmaat van de klok opzichtig bevoordeelde werkte ook niet mee. Helaas betekent dit verlies dat Nederland genoegen moet nemen met de vierde plaats in de eindrangschikking.

Uitslagen van Oranje tijdens dit WK:|
China – Nederland 2-8 (doelpunten: Savine Wielenga 2x, Zoë Barbier 2x, Emily Even, Jessie Tegelaar, Cloe Keijzer en Nicky Tjin-a-Ton)
Nederland – Kazachstan 3-2 na overtime (doelpunten: Julie Zwarthoed 2x en Mieneke de Jong)
Nederland – Noord-Korea 4-2 (doelpunten: Savine Wielenga, Emily Even, Kayleigh Hamers en Emily Even)
Nederland – Hongarije 1-2(doelpunt: Savine Wielenga)
Nederland – Letland 0-2