Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

Het Nederlandse vrouwenijshockey zit duidelijk in de lift. Het vierde Girl Only Hockey Weekend op 13 en 14 september lokt bijna 150 meisjes en vrouwen tussen 9 en 39 jaar naar Maaseik voor een tweedaags toernooi. Daarbij zijn zo’n vijftig vrijwillig(st)ers actief.Tijdens dit weekend wordt bovendien de eerste Ilse Robben Award uitgereikt, vernoemd naar de veel te jong overleden oud-speelster en scheidsrechter Ilse Robben. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich in het bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het Nederlandse vrouwenijshockey. Deze eerste Award gaat naar Nancy van den Linden. De assistent-coach van de nationale vrouwenploeg heeft een lange loopbaan achter de rug als speelster, coach en vooral steun en toeverlaat voor veel ijshockeysters.

De vrouwenploeg speelt dit seizoen mee bij de mannen in de Promotiedivisie, op dat moment het derde niveau in Nederland. Tegelijkertijd introduceert bondscoach Joep Franke een nieuw, meer aanvallend systeem bij de Oranjevrouwen. Dat en de intensieve voorbereiding geven het Nederlands vrouwenteam de wind in de zeilen, zo zal aan het eind van het seizoen blijken.

In de aanloop naar het WK speelt Nederland begin februari 2015 twee oefeninterlands tegen Groot-Brittannië. Op 7 februari wordt in Dordrecht met 3-1 gewonnen (3-0, 0-0, 0-1) met doelpunten van Cloe Keijzer, Jessie Tegelaar en Mieneke de Jong. Een dag later nemen de Britse dames revanche door in Tilburg met 1-2 te winnen. Het Nederlandse doelpunt wordt gescoord door Julie Zwarthoed.

Nederland speelt in april 2015 het WK Division 1B in de Chinese hoofdstad Beijing. Oranje opent het toernooi met een wedstrijd tegen het sterke gastland. Na de reguliere speeltijd is de stand 2-2 (0-1, 1-1, 1-0). Omdat ook de verlenging geen beslissing brengt komt het aan op een shootout. Daarin weet Nederland het extra punt binnen te halen. Het winnende penaltyshot komt van de stick van Julie Zwarthoed.

Tegen topfavoriet Slowakije spelen de Nederlandse vrouwen opnieuw een sterke wedstrijd, maar kunnen ze helaas niet verhinderen dat de Slowaakse dames met 3-2 aan het langste eind trekken (0-1, 1-0, 2-1). Nederland komt in de eerste periode nog wel op voorsprong via Bieke van Nes. Aan het slot van de tweede periode, met veel straffen voor Oranje, slaagt Slowakije erin om de stand gelijk te trekken. In de derde periode opnieuw veel straffen voor Nederland. De derde powerplay levert Slowakije een 2-1 voorsprong op. In de laatste minuten wordt het nog 3-1 door een empty-net goal. Vlak voor tijd scoort Zoë Barbier de 3-2, maar de er resteert helaas te weinig tijd om het slotoffensief te bekronen met een gelijkmaker.

In de derde wedstrijd van het toernooi weten de Nederlandse vrouwen weer te winnen. Zij zijn met 2-0 te sterk voor Italië. Oranje komt al in de tweede minuut op voorsprong. In de eerste de beste powerplay zorgt Glynis Barton voor de openingstreffer. De Italiaanse vrouwen spelen een sterke tweede periode, maar moeten toezien dat Emily Even in de 33e minuut de belangrijke 2-0 scoort. Goalie Claudia van Leeuwen wordt in de laatste periode veelvuldig onder vuur genomen door de Italiaanse vrouwen, maar weet vakkundig de shutout binnen te halen.

In het vierde duel van het toernooi boekt Nederland z’n grootste overwinning. De ploeg van coach Joep Franke wint met 7-1 van Noord-Korea (1-0, 2-0, 4-1). Het overwicht van Oranje levert in de eerste periode slechts één doelpunt op van Nicky Tjin-a-Ton. In de tweede periode nemen de Nederlandse vrouwen meer afstand dankzij twee doelpunten van Savine Wielenga. In de laatste periode is er voor Noord-Korea geen houden meer aan en loopt Nederland uit tot 7-0. Twee minuten voor tijd weten de Aziatische vrouwen de eretreffer te scoren: eindstand 7-1.In de laatste wedstrijd van het toernooi trekt Nederland de goede lijn door en weet Oranje met 2-0 (1-0, 1-0, 0-0) te winnen van Hongarije. Beide doelpunten komen van de stick van Mieneke de Jong. Daarmee weten de Nederlandse vrouwen knap beslag te leggen op de zilveren medaille. Slowakije is toernooiwinnaar en promoveert naar Division 1A.

Uitslagen van Oranje tijdens dit WK:
Nederland – China 3-2 na penaltyshots (doelpunten: Mieneke de Jong en Cloe Keijzer)
Slowakije – Nederland 3-2 (doelpunten: Bieke van Nes en Zoë Barbier)
Nederland – Italië 2-0 (doelpunten: Glynis Barton en Emily Even)
Nederland – Noord-Korea 7-1 (doelpunten: Savine Wielenga 2x, Nicky Tjin-a-Ton, Glynis Barton, Emily Even, Cloe Keijzer en Julie Zwarthoed)
Nederland – Hongarije 2-0(doelpunten: Mieneke de Jong 2x)

Competitiewedstrijd Eerste Divisie B - Nederland Vrouwen versus GIJS Groningen 2 - 1 februari 2015 in Eindhoven — © Hans Eeuwes

Nederland speelt in april 2015 het WK Division 1B in de Chinese hoofdstad Beijing. Oranje opent het toernooi met een wedstrijd tegen het sterke gastland. Na de reguliere speeltijd is de stand 2-2 (0-1, 1-1, 1-0). Omdat ook de verlenging geen beslissing brengt komt het aan op een shootout. Daarin weet Nederland het extra punt binnen te halen. Het winnende penaltyshot komt van de stick van Julie Zwarthoed. Tegen topfavoriet Slowakije spelen de Nederlandse vrouwen opnieuw een sterke wedstrijd, maar kunnen ze helaas niet verhinderen dat de Slowaakse dames met 3-2 aan het langste eind trekken (0-1, 1-0, 2-1). Nederland komt in de eerste periode nog wel op voorsprong via Bieke van Nes. Aan het slot van de tweede periode, met veel straffen voor Oranje, slaagt Slowakije erin om de stand gelijk te trekken. In de derde periode opnieuw veel straffen voor Nederland. De derde powerplay levert Slowakije een 2-1 voorsprong op. In de laatste minuten wordt het nog 3-1 door een empty-net goal. Vlak voor tijd scoort Zoë Barbier de 3-2, maar de er resteert helaas te weinig tijd om het slotoffensief te bekronen met een gelijkmaker. In de derde wedstrijd van het toernooi weten de Nederlandse vrouwen weer te winnen. Zij zijn met 2-0 te sterk voor Italië. Oranje komt al in de tweede minuut op voorsprong. In de eerste de beste powerplay zorgt Glynis Barton voor de openingstreffer. De Italiaanse vrouwen spelen een sterke tweede periode, maar moeten toezien dat Emily Even in de 33e minuut de belangrijke 2-0 scoort. Goalie Claudia van Leeuwen wordt in de laatste periode veelvuldig onder vuur genomen door de Italiaanse vrouwen, maar weet vakkundig de shutout binnen te halen.

Nederland – Hongarije 2-0 (doelpunten: Mieneke de Jong 2x)