Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In april van 2016 spelen de Nederlandse vrouwen hun WK Division IB in het Italiaanse Asiago. De verwachtingen zijn hooggespannen, want een jaar eerder werd Nederland nog tweede in Division 1B. Bovendien is het laatste oefenduel in de voorbereiding tegen Düsseldorf door Oranje overtuigend gewonnen met 6-2.

Helaas levert het openingsduel van het WK met name door een gebrek aan stootkracht een 2-1 nederlaag op tegen de Hongaarse vrouwen. Hongarije komt al na vier minuten op voorsprong tijdens de eerste powerplay. In de tweede periode komt Nederland langszij via Zoë Barbier, maar tien minuten voor tijd valt de game winning goal voor Hongarije.

In de wedstrijd tegen Italië komt Nederland op voorsprong via Bieke van Nes. Het wordt een fysiek duel, waarbij het gastland zoals wel vaker kan rekenen op wat meer welwillendheid van de arbitrage. De Italiaanse vrouwen weten in de derde periode de stand gelijk te trekken, waardoor overtime noodzakelijk is. Daarin weten beide landen niet te scoren. Nederland trekt uiteindelijk via de beslissende penaltyshots toch aan het langste eind.

De Nederlandse vrouwen zien jammer genoeg geen kans om ook het volgende duel in winst om te zetten. Het team komt via Savine Wielenga nog wel op voorsprong, maar daarna is het de beurt aan de Chinese vrouwen, die drie keer het Nederlandse net weten te vinden. Eindstand: 1-3.

Door een werkelijk afschuwelijke derde periode moet Nederland ook de duimen leggen tegen Kazachstan. Na twee periodes zijn beide teams nog in evenwicht (2-2), maar uiteindelijk staat er 6-3 op het scorebord in het voordeel van Kazachstan. Het ziet er dan ook niet rooskleurig uit voor Oranje. En het doemscenario wordt helaas werkelijkheid: Nederland is gedegradeerd naar Division IIA. Ondanks een knappe 4-2 zege in het slotduel tegen Letland eindigt de ploeg van Joep Franke met vijf punten op de laatste plaats in de eindrangschikking.

Uitslagen van Oranje tijdens dit WK:
Nederland – Hongarije 1-2 (doelpunt Zoë Barbier)
Nederland – Italië 2-1 na penaltyshots (doelpunt Bieke van Nes)
Nederland – China 1-3(doelpunt Savine Wielenga)
Nederland – Kazachstan 3-6 (doelpunten: Larissa Haverkorn, Kayleigh Hamers en Savine Wielenga)
Nederland – Letland 4-2 (doelpunten: Bieke van Nes, Mieneke de Jong, Zoë Barbier en Julie Zwarthoed)