Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

Aan het eind van dit seizoen reist Nederland af naar Zuid-Korea om deel te nemen aan het WK in Division IIA.

In het openingsduel moet Oranje meteen vol aan de bak, want Groot-Brittannië is –naast Zuid-Korea- een van de grote concurrenten van Nederland. Nederland begint uitstekend aan de wedstrijd en komt in de eerste minuut op voorsprong door een doelpunt van Julie Zwarthoed. Helaas kan Nederland de sterke eerste periode niet meer glans geven. In de tweede periode vallen de goals als rijpe appelen uit de boom. De Britse vrouwen komen zelfs terug van een 1-3 achterstand, maar door een laat doelpunt gaat Nederland toch op voorsprong de tweede pauze in (4-3). In de derde periode scoorden beide teams nog eenmaal, waardoor Oranje met 5-4 zegevierde tegen een van de grootste concurrenten voor de titel (1-0, 3-3, 1-1).

Daarna moesten de Nederlandse vrouwen aantreden tegen de letterlijke lichtgewichten van Noord-Korea. Oranje kwam in de eerste periode op 1-0, maar de Koreaanse vrouwen kwamen in de tweede periode brutaal op een 2-1 voorsprong. Nog voor de pauze had Oranje dat echter gerepareerd en kon het met een 3-2 voorsprong gaan rusten. In de derde periode wist Nederland nog Ă©Ă©n keer te scoren waarmee de eindstand van 4-2 op het scorebord werd gebracht (1-0, 2-2, 1-0).

De derde WK-wedstrijd wordt opnieuw een prooi voor de Nederlandse vrouwen. Er wordt met 5-1 gewonnen van Slovenië (2-1, 2-0, 1-0). Het eerste schot van de Sloveense vrouwen is meteen raak, maar Nederland laat zich niet van de wijs brengen en weet nog in de eerste periode het grote overwicht te verzilveren met twee doelpunten. In de resterende twee periodes komen de Nederlandse vrouwen niet meer in problemen en wordt de voorsprong uitgebouwd met drie doelpunten. Ook het voorlaatste duel tegen Australië wordt door Oranje gewonnen. Het wordt 3-1 voor de Nederlandse vrouwen (2-0, 1-1, 0-0).

Helaas voor de Oranjevrouwen gaat de laatste, beslissende wedstrijd tegen Zuid-Korea met 2-0 verloren. Beide landen zorgden voor veel spanning op het Olympische ijs in Gangneung, maar Nederland moest uiteindelijk toch het onderspit delven. Het betekent toernooiwinst en promotie voor het gastland. Oranje moet genoegen nemen met de zilveren medaille. Het was dus net niet, maar desondanks een goed toernooi van de Nederlandse vrouwen.

Uitslagen van Oranje op dit WK:
Nederland – Groot-Brittannië 5-4 (doelpunten: Bieke van Nes 2x, Julie Zwarthoed, Kayleigh Hamers en Hilde Huisman)
Nederland – Noord-Korea 4-2 (doelpunten: Chloë Keijzer 2x, Julie Zwarthoed en Savine Wielenga)
Nederland – Slovenië 5-1 doelpunten: Mieneke de Jong 2x, Jet Milders, Julie Zwarthoed en Larissa Haverkorn)
Nederland – Australië 3-1 (doelpunten: Mieneke de Jong, Kayleigh Hamers en Nicky Tjin-a-Ton)
Zuid-Korea – Nederland 2-0