Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

Door de aanhoudende Coronacrisis ziet de IIHF zich weer genoodzaakt om in het seizoen 2020-2021 de meeste wereldkampioenschappen te annuleren. Ook het WK van het Nederlands vrouwenteam komt helaas te vervallen. Voor het tweede jaar op rij. Gelukkig gaan de centrale trainingen in Tilburg wel door, zodat er sprake is van enige continuïteit en Oranje zich toch enigszins kan voorbereiden op de internationale evenementen die komen gaan.

Het is in Coronatijd relatief rustig op het ijs, maar verder gebeurt er in het seizoen 2020-2021 van alles rondom het nationaal vrouwenteam. In de aanloop naar dit seizoen maakt bondscoach Joep Franke zijn voorlopige selectie bekend met vier goalies, tien verdedigers en 15 aanvallers. Onder hen ook een aantal speelsters die komend seizoen ook nog voor de vrouwenploeg U18 mogen uitkomen. De voorlopige selectie ziet er als volgt uit:

Goalies: Lisa Daams, Eline Gabriele, Emma Fondse en Nadia Zijlstra
Defense: Romy Brouwers, Emily Even, Mandy Flink, Kayleigh Hamers, Iris van Houten, Roos Kars, Amber Nauta, Michelle Noë, Michelle van Ooijen en Britt Wortel
Forwards: Zoë Barbier, Glynis Barton, Kimberly Collard, Maree Dijkema, Larissa Haverkorn, Hilde Huisman, Esther de Jong, Fleur Kivits, Bieke van Nes, Luca Prooi, Isabelle Schollaardt, Nicky Tjin-A-Ton, Savine Wielenga, Anne van der Zande en Julie Zwarthoed.

De Nederlandse vrouwen maken eind augustus 2020 kennis met het uit Canada afkomstige Essentrics. Dit is een workout voor het hele lichaam waarin kracht- en flexibiliteitstraining worden gecombineerd. Het wordt in Canada al jaren ingezet door ijshockeyteams en op Papendal werd aan het begin van het seizoen de Nederlandse vrouwenploeg aan de oefeningen onderworpen.

In maart 2021 wordt bekend dat twee jonge talenten van Oranje na de zomer verhuizen naar het Canadese Windsor. Verdedigster Iris van Houten (Heerenveen Flyers, 17 jaar) en aanvalster Kimberley Collard (Utrecht Dragons, 16 jaar) hebben een tweejarig contract ondertekend om deel te nemen aan het ‘Preps Program’ bij A21 Academy. Deze Academy wordt geleid door hoofdcoach Rob Serviss, die lange tijd als speler en coach actief was in Nederland.

Begin juni 2021 wordt Nancy van der Linden, oud-speelster en assistent-trainster van het nationaal vrouwenteam, benoemd tot ‘lid van verdienste’ van IJshockey Nederland. De Veldhovense begon haar loopbaan bij Eindhoven Kemphanen en wist enkele maanden later al een plaats in de nationale selectie te veroveren. Het is voor de ‘laatbloeier’ het begin van een periode van 20 jaar als international. Na drie jaar Kemphanen maakt Nancy van der Linden de overstap naar de Duitse Bundesligaclub Grefrath. Een geweldige kans en uitdaging voor de forward om op hoog niveau ijshockey te spelen. Nancy blijft liefst dertien seizoenen actief in Duitsland, om daarna nog drie jaar bij Kemphanen te spelen. Als international speelt ze in 2012 haar laatste WK, om daarna op voorspraak van bondscoach Willem van der Kraak als assistent toe te treden tot de staf van Oranje. Van der Kraak wordt in 2016 als bondscoach vervangen door Joep Franke, maar Van der Linden blijft aan als assistent-coach bij de vrouwen.

In juni 2021 wordt de Amerikaan Josh Mizerek voorlopig voor de zomermaanden toegevoegd aan de technische leiding van de Oranjevrouwen, die op dat moment naast bondscoach Joep Franke bestaat uit assistent-trainer Nancy van der Linden en de goaliecoaches Rowan Delil en Berend Veen. Mizerek is tevens assistent-coach van Tilburg Trappers in de Duitse Oberliga. De ijshockeyvrouwen bereiden zich in het voorjaar en de zomer voor op het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van 7 tot en met 10 oktober in de Poolse stad Bytom. Oranje neemt het daar op tegen Polen, Mexico en Turkije. De winnaar van dit toernooi plaatst zich voor één van de drie kwalificatietoernooien, waar een ticket voor de Olympische Spelen in Beijing wordt weggeven.