Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In de zomer van '94 kwam er een nieuw begeleidingsteam. Zlatko Hrelja werd hoofdcoach, Dieuwertje Erades-Autsema nam de taak op zich van chef d'equipe en Rinus Dobber werd verantwoordelijk voor het materiaal. Hij was het eigenlijk die het nationale vrouwenteam in de 'stille' jaren daarvoor op de been had gehouden. Later vroeg Zlatko Hrelja speelster Marion Pepels om hem als assistent-trainer bij te staan.

Het nieuwe begeleidingsteam ging meteen in de zomer van start met de voorbereiding van het nationale team op het EK in de B-poule, dat werd gehouden in de Deense steden Odense en Esbjerg. Voor het eerst in vier jaar reisde weer een nationaal vrouwenteam naar een internationaal landentoernooi. In Odense vonden de groepswedstrijden plaats en Nederland nam het op tegen thuisland Denemarken(0-6), Slowakije (4-4) en Groot Brittannië. Omdat Nederland tegen Slowakije een verrassend gelijkspel had behaald, kon Oranje op doelsaldo de kruisfinales bereiken. Daarvoor moest wel een ruime overwinning worden geboekt tegen de Britse vrouwen. De Oranjevrouwen slaagden in deze missie en wonnen met 7-2. Een mijlpaal, want deze 25e internationale wedstrijd betekende voor Nederland de allereerste overwinning ooit tijdens een EK. Het was wel zuur dat Irene Pepels het einde van de wedstrijd niet haalde, want men was vergeten haar op de wedstrijdsheet te zetten.

Daarna was het wachten op het resultaat van de wedstrijd tussen Denemarken en Slowakije. De 7-2 overwinning van Oranje was helaas niet genoeg voor het bereiken van de kruisfinales. Zelfs de enthousiaste Nederlandse aanmoedigingen voor de Denen brachten niet de twee extra doelpunten van Denemarken die Oranje nodig had om in de groep voor Slowakije te eindigen. Het resultaat was dat Nederland in Esbjerg aan moest treden tegen Frankrijk in de strijd om de 5e en 6e plaats. Na drie periodes was de stand 3-3. Helaas voor Oranje scoorden de Franse vrouwen de winnende treffer in overtime. Nederland moest dus genoegen nemen met een zesde plaats. Van de drie beste Nederlandse speelsters van het toernooi zijn helaas maar twee namen bekend: Desiree Jacobs (goalie) en Nancy van der Linden.

Interlands in ‘94-‘95
Nederland-Denemarken 0-6*
Nederland-Slowakije 4-4*
Nederland-Groot-Brittannië 7-2*
Nederland-Frankrijk 3-4 (OT)*
* Wedstrijden tijdens EK 1995 in Odense en Esbjerg (Denemarken)

Foto Team Vrouwen EK1995