Hall of Famers Historie Vrouwenijshockey Kampioenen

In 2003 zou pas het volgende WK worden gehouden, omdat in 2002 de Olympische Winterspelen op het programma stonden. Coach Richard de Wilde had dus wat tijd om het team op B-niveau te brengen, maar gemakkelijk zou dat niet zijn. In de zomer van 2001 werd een trainingsprogramma opgezet, waarbij de conditieverbetering centraal stond. Dat was hard nodig om ook maar een kleine kans te hebben op handhaving in de B-poule. De eerste test bestond uit deelname aan het 2e Masterstournament in het Franse Albertville. Naast Nederland namen de Franse kampioen Cercy Pontoise, het nationaal B-vrouwenteam van Frankrijk en België deel. Tegen de Franse Espoirs werd met 1-4 verloren en maar tegen onze zuiderburen was er winst met 1-0.In januari 2002 reisden de Oranjedames naar Engelberg in Zwitserland om twee wedstrijden te spelen tegen het Zwitserse B-team. Beide partijen gingen net verloren (1-0 en 2-0). Deze wedstrijden vormden een goede voorbereiding op het World Womens Challenge tournooi een maand later in Tilburg, met als tegenstanders Hongarije, Frankrijk en Denemarken. Een mijlpaal, want het was de eerste keer in de historie van het Nederlandse vrouwenijshockey dat er een landentoernooi in Nederland werd gehouden. De wedstrijden werden gespeeld in het dan nog relatief nieuwe IJssportcentrum Tilburg op Stappegoor. Het evenement wordt perfect georganiseerd. Nederland begint goed tegen Hongarije en wint verdiend met 7-0. Omdat Frankrijk en Denemarken het op 1-1 hielden, leidde Nederland zelfs na één dag het klassement. Maar tegen Denemarken komen de Nederlandse vrouwen vervolgens veel tekort en verliezen kansloos met 7-0. Dezelfde uitslag staat ook tegen Frankrijk op het scorebord na 60 minuten zuivere speeltijd. In Frans voordeel dan wel. Hierdoor wordt Oranje derde in het totaalklassement.

Interlands in 2001-2002:
Frankrijk B-Nederland 4-1
België-Nederland 0-1
Zwitserland B-Nederland 1-0
Zwitserland B-Nederland 2-0
Nederland-Hongarije 7-0*
Nederland-Denemarken 0-7*
Nederland-Frankrijk 0-7*
* Wedstrijden IIHF Challenge 2002 in Tilburg

Tijdens het IIHF Congres in Zweden in mei 2002 werd besloten om de WK-groepen opnieuw in te delen. De beste acht teams spelen in de World Women’s Championship, zoals eerder al het geval was. In Division I spelen de nummers 9 tot en met 14. Eerder waren dat de nummers 9 tot en met 16. Het gevolg is dat Nederland opnieuw in de derde groep wordt ingedeeld, die nu door het leven gaat als Division II. Nederland krijgt daar gezelschap van Slowakije (dat ook promotie mist), Noorwegen, Denemarken (beide landen zijn in 2001 gedegradeerd uit Division I, Groot-Brittannië en Italië. Division III bestaat eveneens uit zes landen: Australië, België, Hongarije, Zuid Afrika, Roemenië en Slovenië.

Groot-Brittannië droeg zich voor om het WK in Divisie II te organiseren, maar gaf de organisatie later weer terug, waarna Italië de vrijgekomen plaats innam. In Lecco aan het Comomeer werd het WK Divisie II gehouden in april. Zo laat in het seizoen was er al lang geen WK of EK gehouden, waar Nederland aan deel nam.

Foto World Womens Challenge Toernooi2002
Logo World Womens Challenge Toernooi2002